Laia

Significat i origen del nom Laia

El nom de Laia és una variant d’Eulàlia que ha esdevingut nom propi. És molt més posat que Eulàlia i és un dels noms de nena més populars de Catalunya. Aquest diminutiu d’Eulàlia té origen grec i el seu significat és el de la ben parlada.

Una altra variant també és Lali o Olaia

El dia del seu sant és el 12 de febrer

Laia és també patrona de Barcelona. Tot i que la més coneguda és la Mercè podreu gaudir de les festes de la Laia a barcelona durant l’hivern.

Corria el segle IV, quan l’emperador romà Dioclecià va ordenar perseguir tots els cristians que hi havia a l’Imperi. A Barcelona, molts es van amagar i altres van fugir. Explica la llegenda que en un mas de Sarrià vivia una joveneta de 13 anys que es deia Eulàlia. En assabentar-se d’aquella situació, la petita Eulàlia es presentà a Barcelona davant del cònsol Dacià per rebel·lar-se contra aquells actes tan injustos. Malgrat que va ser empresonada i castigada per tal atreviment, l’Eulàlia no es va deixar vèncer i va lluitar pels seus ideals, que finalment la van portar a la mort. Des d’aleshores, aquesta nena ha estat per a la nostra ciutat símbol de solidaritat, de defensa de la justícia i del compromís de la joventut, i juntament amb la Mare de Déu de la Mercè n’és patrona. L’any 1998 l’artesà Xavier Jansana fa renéixer la Laia, una gegantona que dóna vida a la valenta noieta, dedicada a tots els nens i les nenes de Barcelona.

La Laia, una barcelonina valenta (bcn.cat)

Laia està a les següents categories: